Veiligheid staat voorop!

Paard- of ponyrijden is een geweldig leuke sport. Wat het uniek maakt is de interactie met het dier. Echter soms kan een paard zich onvoorspelbaar gedragen en ligt letsel op de loer.

 

De veiligheid van onze ruiters en amazones is voor ons erg belangrijk:

 • Bij alle activiteiten is een bedrijfshulpverlener (BHV-er met EHBO) aanwezig
 • Er geldt een maximaal aantal ruiters per les
 • De hoofdstellen en zadels worden maandelijks gecontroleerd
 • Er wordt lesgegeven door een gediplomeerd instructeur of instructrice
 • De manege houdt zo veel mogelijk rekening met welk paard of pony het beste bij het niveau van de ruiter of amazone past.
 • Iedereen dient de rijbaan- en huisregels in acht te nemen »

 

Verder is het belangrijk om het volgende in acht te nemen:  

 • Draag een veiligheidshoofddeksel
 • Draag geschikte kleding
 • Verdiep je in de aard van het paard

 

Hieronder meer informatie over een goede veiligheidshelm en de juiste kleding.

 

Wat trek ik aan?

 

Paardrij helm:
Het belangrijkste is de het dragen van een veiligheidshoofddeksel. Daarom, draag altijd een paardrijcap met de CE-markering en het EN 1384-teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband, voorzien van veiligheidssluiting. De ruiterkleding is echt niet alleen voor de show, ook veiligheidsaspecten spelen een rol.


Draag daarom altijd:

 • (rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm.
 • kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid (denk ook aan goedzittend ondergoed!). Draag te paard een echte rijbroek.
 • Veiligheidscap/helm

 

De eerste les: wat trek ik aan?

 

Je hebt nog nooit paardgereden en binnenkort krijg jij je eerste les. Spannend en super leuk natuurlijk. Maar het kan gebeuren dat na een paar lessen blijkt dat paardrijden toch niet jouw sport is. Dan is het jammer als je al hebt geinvesteerd in paardrijkleding. 

 

Maar wat trek je de eerste les dan aan?

Het belangrijkste is de cap. Deze kun je de eerste lessen lenen bij de manege.

Draag kleding die je armen en benen zo goed mogelijk beschermt. Denk hierbij aan een makkelijk zittend shirt of sweater maar let op dat het niet te wijd zit. Draag een broek die glad aansluit. Een goed voorbeeld hiervan is een legging. Laarzen zijn ook te leen bij de manege maar niet iedere maat is op voorraad. Draag schoenen of laarzen met een hakje, zodoende schiet uw voet niet door de beugel. (geen hoge hakken natuurlijk!)

Voor meer informatie kun je altijd terecht in de kantine.

 

Na de eerste lessen..

Helemaal enthousiast? Nu is het tijd om een cap, rijbroek en laarzen aan te schaffen. Diverse ruitershops hebben speciale starterset aanbiedingen voor: veiligheidshelm, rijlaarzen en rijzweep.