Paardrijlessen voor beginners

 

Als je nog nooit eerder op een pony of paard hebt gezeten, beginnen de lessen met een aantal privé-lessen.

 

Je begint met stappen waarbij je vertrouwd gemaakt wordt met de zit en de juiste houding. Daarna leer je draf en galop.

 

In de privélessen ga je soms aan de longe: hierbij wordt de pony/paard door de instructeur aan een lange, platte lijn (de ‘longe’) vastgehouden en de pony/paard loopt in een cirkel (in ruitertaal een ‘volte’) om de instructeur.

 

Je dient altijd minimaal een half uur voor de les aanwezig te zijn. Wij leren je dan hoe je een pony moet poetsen, hoeven krabben, zadelen en het hoofdstel omdoen. Na de les ben je nogmaals een half uur bezig met afzadelen, weer poetsen en hoeven krabben, pony naar de stal brengen en vegen.

 

Ponyrijdsters stromen vanuit de privé les door naar een groepsles van 1 uur.  

 

Leeftijd in overleg, minimaal 6 jaar, soms is het verstandinger om echt pas ban 7 of 8 jaar te beginnen. Dit kunnen wij vanaf hier natuurlijk niet beoordelen. Kom daarom gewoon langs dan weet je het meteen. 

 

Het aantal privélessen is afhankelijk van de vorderingen van de leerling en het niveau van de groeples waarin de leerling geplaatst wordt. Ga uit van 8 tot 10 privélessen.

 

Je hebt reeds ervaring?

 

Je hebt reeds elders paardrijlessen of ponyrijlessen gehad. Afhankelijk van je rij-ervaring wordt je ingedeeld in een groeples. Voor ons is het belangrijk om te weten op welk niveau je zit. Hiervoor moet je eerst voorrijden bij één van onze instructeurs.

 

De kosten van voorrij les bedragen € 25,00.

 

In de lessen voor gevorderden komen de volgende disciplines aan de orde:

  • Dressuur (met name)
  • Springen (hoogte tot 60 cm)
  • Carrouselrijden
  • Voltige
  • Spelletjes en wedstrijdjes

 

Van pony naar paard

 

Jeugd tot 12 jaar rijdt bij ons op een pony. Wij hebben zowel kleine pony’s (geen Shetlanders!) als grote pony’s. Afhankelijk van je lengte en je bouw wordt er tussen je 12e en 16e de overgang gemaakt naar een paard. Dat gebeurt geleidelijk. De gang van een paard is anders dan een pony en ook de rug van een paard is een stukje hoger. En dat is best wennen!

 

De eerste les: wat trek ik aan?

 

Je hebt nog nooit paardgereden en binnenkort krijg jij je eerste les. Spannend en super leuk natuurlijk. Maar het kan gebeuren dat na een paar lessen blijkt dat paardrijden toch niet jouw sport is. Dan is het jammer als je al hebt geinvesteerd in paardrijkleding. 

 

Maar wat trek je de eerste les dan aan?

  • Het belangrijkste is de cap. Deze kun je de eerste lessen lenen bij de manege.
  • Draag kleding die je armen en benen zo goed mogelijk beschermt. Denk hierbij aan een makkelijk zittend shirt of sweater met lange mouwen maar let op dat het niet te wijd zit.
  • Draag een broek die glad aansluit. Een goed voorbeeld hiervan is een legging.
  • Laarzen zijn ook te leen bij de manege maar niet iedere maat is op voorraad. Draag gympen, leren schoenen of modelaarzen (maar let op: zonder hoge hak!).

 

Draag in ieder geval geen slippers, sandalen of andere open schoenen, ook je eventuele gasten niet!! Denk eraan wat er gebeurt als een pony of paard per ongeluk op je voet gaat staan.

 

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij ons in de kantine.

 

Na de eerste lessen..

Helemaal enthousiast? Nu is het tijd om een cap, rijbroek en laarzen aan te schaffen. Diverse ruitershops hebben speciale starterset aanbiedingen voor: veiligheidshelm, rijlaarzen en rijzweep.